Ani Bebek Ölümü Sendromu

Ani Bebek Ölümü Sendromu

Ani bebek ölümü sendromu-ABÖS (beşik ölümü diye de bilinir), bir bebeğin nedeni saptanamayan bir sebeple ani şekilde öldüğü duruma verilen isimdir. Bebeğin ölümünden sonra otopsi yapılsa dahi herhangi bir neden saptanamamaktadır.

3’üncü aydan itibaren başlayıp 1 yaşına kadar görülebilen bu üzücü durum üzerine son yıllarda birçok araştırma yapılmasına rağmen esas neden hâlâ bulunabilmiş değil. ABÖS nedeniyle kaybedilen bebeklerin sinir sistemi ve kalp-solunum fonksiyonlarının daha az gelişmiş olmasının bu duruma yatkınlık oluşturduğu düşünülmektedir.

2010 yılında İngiliz Tıp Dergisi’nde (BMJ)  yayınlanan bir makalede, bebeklerin rüyalarında kendilerini ana rahminde görmeleri ve nefes almayı kesmelerinin ani bebek ölümüne neden olabileceği belirtilmiştir.

Hangi bebekler risk altında?

1.    Prematüre ve/veya düşük doğum ağırlıklı bebekler

2.    Doğuştan sağlık problemleri olan bebekler

3.    Eğitim ve gelir seviyesi düşük ailelerde doğan bebekler

4.    Erkek bebekler

5.    20 yaşın altında olan annelerin bebekleri

Neler yapmalı?

İngiltere’de yapılan önemli araştırmaların birinde 2000 kadar ani bebek ölümü sendromu vakası incelendi. Araştırmanın neticesine göre ani bebek ölümünün önüne geçebilmenin en kolay ve en etkili yolu bebeğin sırt üstü yatmasını sağlamak. Bu küçük ama önemli tedbirle ani bebek ölümü vakalarının üçte birinin engellenebileceği anlaşılmıştır. İkinci önemli tedbir ise ilk 1 yıl bebeğin annesiyle aynı odada ama farklı bir karyola ya da beşikte uyumasını sağlamak.

Ani bebek ölümü sendromunun önüne geçebilmek için yapılması gereken diğer tedbirler ise şunlar: Hamilelikte ve sonrasında ebeveynlerin sigarayı bırakması, bebeğin bulunduğu odada sigara içilmemesi, bebeğin çok sıcak tutulmaması, kanepe ya da koltukta da bebekle birlikte uyunmaması ve başının açık bırakılması.

Sonuç olarak anne ve babanın bebekleri ile yan yana uyumak istemesi pekala anlaşılır bir neden. Ancak bu ebeveynlerin, bebekle aynı yatağı paylaşmanın risklerini bilmesi ve bu yönde tedbir alabileceklerinin farkında olmaları gerektiğini belirtip yazımızı bitirelim.

Keyifli pazarlar…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.